Gemeente Rotterdam stelt grond beschikbaar voor HRW
Op de Lloydpier in het Rotterdamse Lloydkwartier is grond gereserveerd voor fundamenteel anders wonen. De Gemeente Rotterdam stelt er ruimte beschikbaar voor Het Rotterdams Woongenootschap: de nieuwe wooncoöperatie die het initiatief nam om een andere woonvorm te realiseren, geïnspireerd op het succes van de Zwitserse Genossenschaften. Dat betekent in een notendop betaalbaar én kwalitatief duurzaam wonen voor gezinnen, midden in de stad.
Op 11 april jl. was het eindelijk zo ver: de grondlocatie voor Het Rotterdams Woongenootschap werd gepresenteerd. Gezinnen met middeninkomens een goede en betaalbare plek middenin de stad bieden is een belangrijk streven van de nieuwe wooncoöperatie. Ook de Gemeente Rotterdam onderschrijft het belang van voldoende woningaanbod en -ontwikkeling voor middeninkomens in de stad. De Lloydpier is één van de locaties waar de stad zelf nog grond uitgeeft en zodoende wordt dit de plek waar Het Rotterdams Woongenootschap verrijst.
Meer dan ooit is het nu belangrijk de middengroep in de stad te houden
Op deze locatie worden in 2021 maximaal vijftig gezinswoningen gerealiseerd aan de pier. Appartementen van minimaal 60 en maximaal 130 m2 groot. Duurzame woningen bovendien, die decennia lang meegaan door kwalitatief hoogwaardige bouw. Ook sociaal gezien investeert HRW in de toekomst, van Rotterdam zelf welteverstaan. Meer dan ooit is het nu belangrijk de middengroep in de stad te houden. Zij komen niet in aanmerking voor sociale huurwoningen, maar vinden geen passend koopaanbod in de stad. Het gevolg is dat een groot deel van deze groep de stad verlaat. HRW hecht waarde aan een stad voor iedereen en streeft naar inclusiviteit. Dat maakt deze woonvorm sociaal, net als de samenspraak van bewoners bij het bepalen van de opzet, indeling en faciliteiten van het gebouw.
Vernieuwend: woonruimte bieden zonder winstoogmerk
De oprichters van HRW zagen het beproefde model eerder in werking in onder andere Zwitserland en Duitsland. Het model werkt als volgt: Het Rotterdams Woongenootschap wordt opgericht als een coöperatieve vereniging, bewoners zijn leden met een aandeel. De coöperatie werkt zonder winstoogmerk, met huren op kostprijsbasis én met eigen kapitaalinbreng van 10% door de leden. Maatschappelijke ontwikkelaar Timpaan voorziet het HRW van de benodigde voorfinanciering. Coöperatieve huurwoningen worden gerealiseerd voor leden van het Woongenootschap. Dat zijn gezinswoningen voor iedereen, en in het bijzonder voor gezinnen met een middeninkomen. De verwachting is dat de huren circa 15 tot 20% onder marktconforme prijzen voor vergelijkbare woningen liggen: variërend tussen de 700 en 1250 euro per maand, afhankelijk van de grootte. De bewoners genieten collectief eigendom en huren dus tegen kostprijs bij de eigen wooncoöperatie.
De realisatie van een ideaal
Het komende jaar werkt HRW samen met Timpaan aan een project dat haalbaar, maakbaar en financierbaar is, met professionele partijen en toekomstige bewoners. Op 23 mei aanstaande is er een bijeenkomst gepland waarbij HRW de opzet, werking en laatste ontwikkelingen uit de doeken doet. Ook voor vragen is alle ruimte. Wie zich herkent in dit ideaal kan zich die avond – of op een later moment online – inschrijven en is wellicht onderdeel van het allereerste Rotterdamse Woongenootschap.